The Voice of the Fire Sprinkler Industry

ead@nfsa.org and the EOD will get back to you.

It should be noted that the following are the opinions of the NFSA
Engineering Department staff, generated as members of the relevant NFPA
technical committees and through our general experience in writing and
interpreting codes and standards. They have not been processed as a
formal interpretation in accordance with the NFPA Regulations Governing
Committee Projects and should therefore not be considered, nor relied upon,
as the official position of the NFPA or its Committees. Unless otherwise
noted the most recent published edition of the standard referenced was
used.

Question 1 - Large skylights

There is a space that is protected with standard spray sprinklers. A skylight
has been installed. It is greater than the 32 sq.ft. area that would allow the
sprinkler within the skylight to be omitted per Section 8.5.7 in NFPA 13.
Can the rules for omitting sprinklers in ceiling pockets in Section 8.6.7.2 be
applied?

Answer: Yes. The sprinkler(s) would be permitted to be omitted from the
skylight that is over 32 sq.ft., if it meets the requirements for a ceiling pocket
to be unsprinklered. Section 8.6.7.2 describes the volume and depth
requirements have been met, along with the protection of the floor area
below the sprinkler. Items (5) and (6) of that section will need to be
reviewed. Item (5) notes that the finishes need to be noncombustible or
limited-combustible. In general, this will mean if the dome of the skylight is a
plastic material, sprinklers will need to be installed in the pocket space.

Item (6) notes that the sprinklers need to be quick-response within the
compartment. Assuming they are quick-response and the materials are
non- or limited-combustible, then it would be acceptable to omit sprinklers
from this skylight.

Question 2 - Spare Sprinklers

A building is protected using 800 sprinklers. Multiple styles and temperature
ratings have been utilized throughout the facility. In regards to the spare
sprinklers discussed in Section 6.2.9.5 of NFPA 13, a minimum of 12
sprinklers are required in the stock. How many sprinklers of each type are
required to be provided?

Answer: The required number of spare sprinklers must be at least 12
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sprinklers. This total should represent at least one of every type and
temperature rating sprinkler used on that project. NFPA 13 does not specify
the proportion of spares of each type beyond that minimum requirement. It
would be reasonable to fill out the minimum 12 in proportion with the
number of each type used on that project. In addition, the annex note on
this subject in NFPA 25 suggests a minimum of 2 of each type as a good
practice.

Question 3 - Fire Department Connection on a Manual Dry
Standpipe System

In a manual dry standpipe system, is the fire department connection
required to have a check valve?

Answer: Yes, Section 6.4.2 in the 2013 Edition of NFPA 14 states that a
listed check valve shall be installed in each fire department connection,
including the connection in manual-dry systems. This section is new to the
2013 Edition, but this should be thought of as a clarification of the standard
and not as a new requirement. Many people have tried to leave the check
valve out of these manual-dry system connections, but this is a mistake that
makes it difficult for firefighters to disconnect hose after using the system.

Question 4 - Exposed Framing in a Concealed Space

A concealed space is predominantly noncombustible. The area is between
a sheetrock ceiling attached directly to the combustible structural members
above and a noncombustible lay-in tile ceiling below. There are some
architectural features in this space, exposed wood framing for soffits below.
Can sprinklers be omitted from the concealed space, under NFPA 13, since
the exposed wood is for a nonstructural feature?

Answer: No, sprinklers cannot be omitted from the concealed space. The
presence of an exposed wood frame supporting the soffit below prevents
Section 8.15.1.2.1 from being applied. The annex comment uses the term
"nonstructural wood" but the standard uses the more general term
"combustible construction”. The combustible soffit framing is part of the
ceiling/soffit construction. It is not an element of "minimal combustible
loading" within the space. However, if the wood supporting the soffit is
sheathed with a noncombustible or limited combustible material this section
could be applied.

Question 5 - ESFR Sprinkler Operating Pressure

Can the operating pressure of ESFR sprinklers be interpolated in regards to
the ceiling height? For example, in one instance a 35-foot ceiling height
requires a K 25.2 ESFR sprinkler to operate with 20psi. For the same
commodity and K-factor, the ESFR sprinkler at a 40-foot ceiling height
needs 25psi. If interpolation is permitted, then a ceiling height of 36.5 feet
would have ESFR sprinkler use 21.5 psi (p= 20 + ((36.5-35)/(40-35))(25-
20))as the operating pressure.

Answer: No, interpolation is not permitted. ESFR sprinklers have specific
pressures for specific ceiling heights and are listed accordingly. Section
12.1.3.2 states that ESFR sprinklers shall be used in buildings with a height
that is equal or less than the listing of the sprinkler. A building that is 36.5
feet tall (from the example given above) would need to use the listing for 40
feet, or a drop ceiling may be installed at 35 feet in order to use the lower
pressure.
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Question 6 - Quick Response Sprinklers in Ordinary Hazard Spaces
Can quick response sprinklers be used in ordinary hazard occupancies?

|
Answer: The answer is "yes." The ordinary hazard occupancy is permitted ANEW .I"ThL ONLINE
to be protected by quick response sprinklers unless the listing specifically SEMINAR SERIES
prohibits this use or where there are substantial amounts of flammable
liquids or flammable dusts. This can be found in NFPA 13 Section

11.2.3.2.2.2, which also indicates quick response sprinklers cannot be used ulm EIE
in extra hazard occupancies.

Question 7 - Residential Sprinkler Use

Under NFPA 13, the second through sixth floors of a building are residential
occupancy. Can the corridors, in addition to the dwelling units the corridors
connect, on those floors use residential sprinklers?

Answer: Yes, Section 8.4.5.1 in NFPA 13 states that corridors, which
adjoin dwelling units, can be protected with residential sprinklers. The

caveat is that this has to be in accordance with the residential sprinkler
listing.

Question 8 - Water Hammer

Is there a time limit for shutting control valves that connect the domestic
water from a common feed with a NFPA 13R system?

Answer: Yes, Section 5.2.14.1.2 of NFPA 13R, 2013 Edition requires
valves to close in not less than 5 seconds. While the control valve for the
domestic water is not directly supplying water to the sprinklers, a quick h
closing valve could impact the water in the fire protection supply. The "Members Only” section.
required slow-close valve prevents damage from water hammer from other

systems connected to the same (common) water supply as the sprinkler.

Section 6.8.5 does permit valves that are 2 inches or less on backflow

preventers to be exempt from this slow-closing requirement.
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Question 9 - Testing the Fire Department Connection

Following the testing required by NFPA 25, is some leakage permitted when
hydrostatically testing the fire department connection (FDC) piping?
Upcoming In-Class

Answer: No, NFPA 25 refers to NFPA 13 for the requirements of Seminars

hydrostatic testing. The FDC and its piping are hydrostatically tested
according to NFPA 13 as aboveground piping. These requirements do not
permit any leakage.
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Answer: No, NFPA 14 does not require air release valves in standpipe
systems. A dry manual standpipe is empty. When there is a fire, the fire
department will fill the system with water and use the water to control the
fire. Any air in the piping will be bled out through the hose operated by the
firefighter. In other standpipe systems, the trapped air contributes to
corrosion, but the typical scale in a standpipe is not a great concern. In
general, a piece of scale is not going to plug a 1 ¥2-inch or 2 ¥-inch hose
nozzle as it would in the smaller orifices of sprinklers. In combined sprinkler-
standpipe systems, the air release valve is triggered by NFPA 13.

Question 11 - Room Design Method and Density/Area Method

When hydraulically calculating a fire sprinkler system, can the Room Design
Method be used in adjacent areas of the same building where the
Density/Area Method is being used?

Answer: Yes, NFPA 13 permits, at the discretion of the designer, the use
of the Room Design Method in any space, including those spaces adjacent
to areas calculated with the Density/Area method. In fact, it is very popular
to use the Room Design Method in a small room adjacent to areas
calculated with the Density/Area Method. An example would be a small
ordinary hazard store room calculated with the Room Design Method
adjacent to a larger light hazard space calculated with the Density/Area
Method. This scenario is very common and is certainly permitted by NFPA
13.

Questions 12 - Hangers on Small Lengths of Pipe

It may be necessary to use short lengths of pipe to avoid an obstruction in a
building such as a beam. Do each of these small lengths of pipe on cross
mains or feed mains have to have their own hangers?

Answer: No, the intent of the NFPA 13 is for hangers on cross mains and
feed mains to follow the spacing rules of Table 9.2.2.1(a) regardless of how
many different pieces of pipe are between those hangers and the direction
of the pipe. The distance is measured linearly by following the path of the

piping.

The language has improved in the 2013 Edition where a new Section
9.2.4.7 was added to clarify this specific point. The new sections says, “A
single section of pipe shall not require a hanger when the cumulative
distance between hangers on the main does not exceed the spacing
required by Table 9.2.2.1(a) and Table 9.2.2.1(b).”
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Did You Know??

The NFSA keeps a member of the
Engineering Department staff on duty
every business day to answer your
technical questions live. We call this
the Expert of the Day (EOD) program
and it is available to our members by
phone, fax, or e-mail. Call us at (845)
878-4200 and press 5, or you can
send a fax to (845) 878-4215, or you
can e-mail us at eod@nfsa.org. Last
year we answered more than 2600
requests for assistance.
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